Al Wahda geschiedenis

Stichting Al Wahda   is in 1989 opgericht  als koor,  met activiteiten op het gebied van muziek en  theater in het bijzonder uit Marokko en het Midden-Oosten. De motivatie voor het starten van een stichting  lag destijds in de gedachte dat de in Rotterdam woonachtige migranten en leden van verenigingen Ettaouhid, een behoefte hadden om een islamitische koor te zien optreden, en participeren binnen de Nederlandse podia.

Zo werd Al Wahda gestart door een  drie leden van vereniging Ettaouhid. Binnen een jaar werd de groep tot meerdere mannen en later kwamen er ook kinderen bij. Vanaf het begin heeft stichting Al Wahda steeds aan  haar  artistieke conditie gewerkt. Daardoor bouwde het al snel een naam op en werd bekend als het adres in Nederland voor islamitische muziek en Anasheed genre.

De beïnvloeding van kunst en cultuur en de politieke ontwikkeling in de samenleving werd vertaald in haar repertoire. De teksten werden zowel in het Arabisch als in het  Nederlands/Engels gezongen. Stichting Al Wahda participeerde in vele festivals, waaronder het jaarlijkse “Dag Van het gezin” evenement in Rotterdam . Ook organiseerden ze gezamenlijke projecten met  instellingen zoals de Kosmopolis Rotterdam , het SKVR , Kunstfaktor te Utrecht,  Theater Zuidplein  en Spior.

Vanaf 2006 zijn  de activiteiten flink toegenomen.  In dat jaar werd ook het Anasheedfestival in samenwerking met vereniging Ettaouhid, georganiseerd waarbij ze hun eerste cd (Mensen luister eens) lanceerden. Dit was in het jaarbeurs te Utrecht, waarbij ongeveer 7000 mensen bij aanwezig waren. Door het lesaanbod werd de samenstelling van de koren en de leerlingenpopulatie breder; Ouderen, jongeren en kinderen. Het heeft veel tijd, geduld en investering gekost om deze groepen binnen de Al Wahda koren te verenigen. Maar het heeft ook geleid tot de volende expertise; Mensen vanuit verschillende leeftijdscategorieën, tradities en achtergronden, samen muziek maken!